Attraktioner

Inspiration til lokale attraktioner

Kom med Haderslev Dambåd og nyd en skøn tur over den smukke Haderslev Dam. Oplev en helt unik sejlads med den moderne og eldrevne dambåd med plads til 56 passagerer. Der er 4 anløbsbroer langs sejlruten og en rundtur tager ca. 1,5 time. En fantastisk oplevelse med unik natur på og omkring dammen samt et rigt dyreliv.

Der er ligeledes mange forskellige oplevelsesmuligheder undervejs, hvis man ønsker at lave et stop på ruten eller hvis man ønsker at tage en rundtur og nyde sejladsen uden stop og efterfølgende opleve den historiske bymidte.

Tag på sejltur gennem Haderslev Fjord og få en usædvanlig smuk naturoplevelse. Den 12 km lange smalle bugtede fjord er meget varieret. Her er der rig mulighed for at komme tæt på dyre- og planteliv og blive fascinerende af samspillet mellem vand og land.

Helene sejler fra Honnørkajen 1 - og der er masser af parkeringspladser langs kajen.

Domkirken i Haderslev er byens vartegn. Den løfter sig markant over byens tage og skaber en helt særlig profil over byen. Domkirken har en spændende og begivenhedsrig historie og rummer fin kirkekunst og inventar, hvilket gør den til en seværdighed af både national og international karakter. Domkirken er åben for turister og rundvisninger kan arrangeres.

Gram Slot er den største middelalderbygning uden for København og er opført gennem tre århundrede. Parken blev anlagt omkring år 1700 og den blev renoveret i 2000. Der er mulighed for rundvisninger og såkaldte ghostwalks, hvor der fortælles spændende og uhyggelige historier fra kælder til kvist i dæmpet lys.

Arkæologi Haderslev er landsdelens arkæologiske museum og foretager udgravninger over hele Sønderjylland. Museet rummer historien om Sønderjyllands oldtid gennem mere end kvart million år.

Museet er indrettet i et byhus fra ca. 1580 og er tegnet af Hercules von Oberberg, som også boede der. Kælderen huser en udstilling om byens historie og på 1.sal gennemgås fortælles om Haderslevs arkitektur fra renæssance til parcelhus.

Nordeuropas største samling af lertøj, samlet af Louis Ehlers. Her er keramik fra 1400 til 1850, en fin samling kunstnerkeramik (Bindesbølle, Kähler etc.) samt en kæmpe samling nipsenåle. Samlingen findes i et spændende bindingsværkshus fra 1577.

Udstillingen på Schaumanns Klædefabrik viser et bredt udsnit af datidens køretøjer, lige fra trækvogne, arbejdsvogne, kaner og brandsprøjter til herskabelige personvogne.

På Dansk Klokkemuseum kan du høre om de danske klokketraditioner, om bordklokker, dyreklokker, klokkespil og klokker i trafikken. Man må røre ved tingene og ringe med de fleste af klokkerne. Overalt er der bevægelse i de gamle værkers tandhjul, valser og perforede spillebånd.

Museets udstilling viser fossiler fra Gram Lergrav og fortæller historien om dengang havet dækkede det meste af Syd- og Sønderjylland for 10 millioner år siden. Tæt på museet ligger Gram Lergrav, hvor du selv kan lede efter fossiler af snegle, muslinger, søpindsvin, krabber, hajtænder m.m.

Museet på Tørninggård er et lille landbrugsmuseum med diverse effekter til landbrug, håndværk samt redskaber til husholdningen. Alle er blevet brugt fra ca. 1800 tallet til 1960'erne. Nogle af effekterne er endnu ældre, såsom en træplov fra ca. år 1700. Bygningen ved siden af, er nu hærvejsherberg.  Museet ligger i skønne omgivelser lige oven for Tørning Mølle og slotsbanken.

Tørning Mølle er en af Sønderjyllands største kulturperler. Her finder du resterne af Tørning Borgen, herfra blev der i middelalderen regeret over land og rige af skiftende konger og grever. Hertil kommer bygningskomplekset fra de sidste 500 års møllerivirksomhed, med vandturbine mm.

Haderslev Kaserne blev opført af tysker i 1888 og her finder du et lille museum, som fortæller historien om Slesvigske Fodregiment. Museet fortæller om garnisoneringen i Slesvig, på Kronborg, i Sønderborg og Haderslev. Udstillingen breder sig over 300 m2 til bl.a. Hertugstuen, Slesvigstuen, Haderslevstuen og 9. april stuen. Udstillingen viser først og fremmest de flere hundrede års historie, som Slesvigske Fodregiment nåede at opleve indtil lukningen i 2000. Der er effekter fra krigen i 1864 og fra besættelsen 1940-45, hvor regimentet bl.a. mistede flere soldater, da man den 9. april 1940 om morgenen søgte at standse de fremrykkende tyske tropper.

På en bakketop uden for landsbyen Sillerup 8 km nordøst for Haderslev ligger en af de største og bedst bevarede vindmøller i Danmark. Møllen er fra 1859 og er stadig i drift. Den er udstyret med helt igennem originalt værktøj og driftsmateriel. Som gæst kan du se det gamle møllehåndværk i funktion: lige fra melet bliver formalet til det bliver bagt til brød i møllens ovnhus og bliver spist af dig.

Haderslev Dyrehave blev etableret i 1994, og består af ca. 100 hektar. I Dyrehaven er der en bestand på ca. 200 dådyr og 20 kronvildt. Fra november til maj bliver dyrene fodret hver dag på foderpladserne, og man har derfor en god mulighed for at betragte kronvildtet på nært hold.

ACTURE PARK har det hele – fra Danmarks højeste klatrevæg til den længste udendørs Gokartbane. Kom under vandet med dykning eller snokelsafari. Oplev luftens helte hos Fighter Wing. Bliv udfordret på de mange stier til Mountainbike, løb eller vandretur eller nyd naturen fra en kano. Alt samlet i Haderslevområdet.

Området

Hotel Norden ligger lige ned til Haderslev Dampark - et skønt sø- og parkområde med hyggelige stisystemer rundt om hele søen.

Selve byen med dens domkirke, toppede brosten, smukke restaurerede huse og lystbådehavnen ligger inden for kort gåafstand.

Der er 11 km til Kelstrup strand, en af de bedste i Sønderjylland. Stranden har flere badebroer og vandet bliver langsomt dybt.